|
ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ |
Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, οι αναβάσεις μας στα βουνά δεν έχουν τον ίδιο ρυθμό, αλλά δεν έχουν σταματήσει. Εν όψει της ευκαιρίας της εορταστικής θρησκευτικής πανήγυρης του Αι Λιος, επισκεφτήκαμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ταΰγετο.
Ξεκινήσαμε από Τρίπολη μεσημέρι για Σπάρτη παίρνοντας μαζί μας στο αυτοκίνητο τον Ντίνο SV3IEG. Φτάνοντας στην Σπάρτη περάσαμε από το κενοτάφιο του Λεωνίδα όπου βγάλαμε και τις σχετικές φωτογραφίες. Ο Ταΰγετος πάνω μας Μαύρος και Βροχερός.
Βέβαια το γνωρίζαμε από τα προγνωστικά Δελτία Καιρού, η απόφαση μας δεν αλλάζει. Φύγαμε από την Σπάρτη κάνοντας μια μικρή στάση στις Αμύκλες να τσιμπήσουμε κάτι πρόχειρο. Συνεχίσαμε με τελικό προορισμό την βρύση του Μαγγανιάρη με τους υαλοκαθαριστήρες να δουλεύουν εν μέσω βροχής.
Τα κιόσκια γεμάτα από κόσμο, ενώ στις πρόχειρες ψησταριές σουβλάκια και λουκάνικα ψήνονται προς κατανάλωση με συνοδεία Μπύρας και Οίνου.
Η κίνηση λίγη σε σχέση με πέρσι, λόγω καιρού. Πήραμε πληροφορίες για το δρόμο προς το καταφύγιο. παρόντες ήταν οι χειριστές των μηχανημάτων, μας είπαν ότι έχουν επισκευάσει τον δρόμο πλην κάποιων σημείων στην αρχή. Έτσι ξεκινήσαμε για πάνω. Αρχικά θέλει λίγη προσοχή ο δρόμος μέχρι που συναντήσαμε τα μηχανήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου που πραγματοποιούσαν τα έργα, από εδώ και πέρα ο δρόμος είναι καλός μέχρι το Καταφύγιο, έχουν φτιάξει και το απότομο σκαλί που υπήρχε στις καρυδιές, πραγματικά έχουν κάνει καλή δουλειά.
Στο χώρο του καταφυγίου είναι παρκαρισμένα αρκετά ΙΧ και αγροτικά αυτοκίνητα. Κάποιοι κατεβαίνουν από το βουνό βρεγμένοι ως το κόκκαλο, άλλοι επιχειρούν με ψιλόβροχο, ενώ από βόρεια η καταιγίδα δείχνει να δυναμώνει.
Εμείς περιμέναμε να ανοίξει ο καιρός μαζί με κάποιους άλλους κάτω από το μπαλκόνι στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Καταφυγίου. Όλοι εκφράζουν την άποψη τόσο για την λειτουργία του καταφυγίου που διαχειρίζεται ο τοπικός σύλλογος όσο και για την δύσκολη πρόσβαση στο βουνό.
Η αξιοποίηση του χώρου μιας και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο από ντόπιους αλλά και από ξένους επισκέπτες, θα μπορούσε συμβάλει στην ανάπτυξη των γύρω περιοχών και της ιστορικής Σπάρτης. Οι εποχές αλλάζουν οι καινοτομίες του 1950 σήμερα στέκουν αναχρονιστικές αντιλήψεις και εδώ είναι ένα θέμα που πρέπει να δει η Περιφέρεια Πελοποννήσου αξιοποιώντας την περιοχή με παρεμβάσεις που θα φέρουν ανάπτυξη.
|
Ο ΝΤΙΝΟΣ SV3IEG ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ |
Κουβεντιάζοντας η ώρα περνά και ο καιρός άρχισε να ανοίγει. Τα χαμόγελα και οι κραυγές των παρευρισκόμενων αντηχούν στο χώρο του καταφυγίου. όλοι μαζί ντου από παντού ξεκινήσαμε προς το σηματοδοτημένο μονοπάτι. Πλήθος κόσμου Θα διανυκτερεύσει στον Προφήτη Ηλία για την θεια λειτουργία που θα γίνει τα ξημερώματα της Κυριακής. Στην παρέα μας προστίθεται και η Έφη κάνοντας την ανάβαση πιο ωραία. Εμείς στήσαμε κάτω από τον κώνο το αντίσκηνο μας. Είχε αρχίσει να νυχτώνει. Ο κόσμος εξακολουθούσε να ανεβαίνει με τους φακούς κεφαλής, οι περισσότεροι ξεκίνησαν αφότου σταμάτησε η βροχή αργά το απόγευμα.
|
ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΤΑΥΓΕΤΟ |
Τελειώνοντας με το αντίσκηνο ανεβήκαμε και εμείς στην κορυφή του Ταϋγέτου, στον Προφήτη Ηλία, μαζί μας μεταφέρουμε και μερικά κεριά που τα μοιράσαμε στους πιστούς, έτσι γίνεται συνήθως, ο καθένας κάτι πάει, άλλος κερί, άλλος πρόσφορο, άρτο, λιβάνι κλπ. Προσκυνήσαμε την εικόνα του Αϊ –Λιά, Προστάτη των ορειβατών. Όλοι ετοιμάζονται να διανυκτερεύσουν άλλοι σε αντίσκηνα και άλλοι χωρίς, μονάχα με ένα απλό Ναυλον από πάνω τους.
Η νύχτα υπέροχη, μερικά λέιζερ φαίνονται να χτυπούν στην κορυφή του βουνού από την περιοχή της Σπάρτης. Επαφές SOTA θα κάνουμε την Κυριακή γιατί μέσα σε αυτόν το χαμό είναι δύσκολο να βρεις κατάλληλο χώρο για να απλώσεις κεραίες. Επιστρέφουμε στο αντίσκηνο μας για φαγοπότι. Το ψητό κοτόπουλο, το κρασί και το κεφαλοτύρι Τριπόλεως περίσσεψαν, σειρά είχε το Τσίπουρο που είχε μεταφέρει ο Γιάννης, ήπιαμε το πρώτο άντε και το δεύτερο και ύστερα από λίγο την πέσαμε για ύπνο.
Το πρωί σηκώθηκα πρώτος να δω την ανατολή του Ηλίου, συνέλεξα πληροφορίες από τους πρώτους που κατέβαιναν και φώναξα στον Γιάννη και στον Ντίνο : Ξυπνάτε ο Παπάς είναι πάνω, πάρτε τα πράγματα σας και γρήγορα!
|
ΠΡΩΙΝΗ ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΑΥΓΕΤΟ |
Ετοιμάσαμε σακίδια με τα απαραίτητα για το SOTA, ενώ ο Γιάννης προηγείται κατά την ανάβαση. Πρόλαβε την λειτουργία πριν το σχόλασμα, εμείς φτάσαμε την ώρα που έδινε αντίδωρο ο Παπάς.
|
Ο ΠΑΠΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ - ΤΑΫΓΕΤΟΣ |
Όταν άρχισε να αναχωρεί ο κόσμος, ήρθε η στιγμή να ασχοληθούμε με το αγαπημένο μας χόμπι. Ο Ντίνος SV3IEG έστησε την Κεραία λ/4 για τους 14 MHz, τις άλλες τις αφήσαμε στο σπίτι στην Τρίπολη για λιγότερο βάρος ενώ είχαμε μοιραστεί μπαταρία και το 817.
|
SV3GLI/P & SV3IEG/P ON SV/PL-001 TAYGETOS |
Ο Ντίνος ξεκινά τις επαφές στους 14 MHz, ενώ εγώ με τον Γιάννη βοηθό να χειρίζεται την κατευθυνόμενη κεραία Yagi 3 στοιχείων για τους 144 MHz, ξεκινώ τα QSO με το YEASU VX-5R.
|
YAGI 3 ELEMENTS SV3GLI/P ON SV/PL-001 |
Η ανταπόκριση μεγάλη, πρώτος από όλους από τον Πύργο Ηλείας ο Δημήτρης SV3JZS, από την Αθήνα ο Δημήτρης SV1GCB,ο Σπύρος από την Ζάκυνθο SV8NAJ, από την Κεφαλλονιά ο Βαγγέλης SV8EP και ο Τάκης SV8EQI,από την Αθήνα ο SV1ELO και ο SV1MQM, ο Γιάννης σε ρόλο ρότορα κατευθύνει την κεραία προς όλες τις πλευρές του Ορίζοντα, στο τέλος καταφέρνουμε και επαφή με τον Γιάννη SV9CJO από το Ρέθυμνο της Κρήτης.
|
ΓΙΑΝΝΗΣ |
Ο Ντίνος SV3IEG ξεκινά και αυτός στα VHF, εμείς ξεστήνουμε την Κεραία του για συντομία χρόνου. Αναχωρήσαμε για κάτω να ξεστήσουμε το αντίσκηνο. Ύστερα όλοι μαζί κάναμε ένα πέρασμα από την Αθάνατη Ράχη, στο χώρο που πέθανε ο Καθηγητής Δημήτρης Λιαντίνης.
|
ΕΔΩ ΗΤΑΝ ΘΑΜΕΝΟΣ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ |
|
ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΗΛΙΟ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΑ ΒΛΕΠΩ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ |
Κόψαμε πορεία και βγήκαμε εύκολα πριν από τις πλάκες. Κατεβαίνοντας μαζέψαμε λίγο τσάι για το χειμώνα. Έτσι σιγά-σιγά φτάσαμε στο Καταφύγιο. Ο Ταΰγετος είναι πάλι κλεισμένος από σύννεφα, αποχαιρετάμε το ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και ευχόμαστε και του χρόνου.
|
Ο ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ! |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.