Powered By BloggerTips.gr

Σάββατο, 20 Ιουνίου 2015

Απόδραση στα Ψηλά Βουνά της Στερεάς Ελλάδος. 12/06/2015 Κιθαιρώνας 1407m. SV/AT-003 - Μαρτίνο Προφήτης Ηλίας 637m. SV/ST-078 - Βελούχι 2313m. SV/ST-062. 13/06/2015 Γκιώνα 2510m. SV/ST-010.

SV3GLI/P ON SV/AT-003 ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ 1407μ.
d star και άλλοι αναμεταδότες 
Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτά 
SV3GLI ON SV/ST-078 ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 637μ. - ΜΑΡΤΙΝΟ 
 Αρχές καλοκαιριού με βροχές και καταιγίδες. Την παρασκευή και γενικά το σαββατοκύριακο ο καιρός θα ήταν ιδανικός για αθλητικές δραστηρίοτητες και αποδράσεις στην φύση. Κάποιες υποχρεώσεις που μας είχαν κρατήσει μακριά από την ενασχόλησή μας με το βουνό και το SOTA τελείωσαν. Έτσι αρχίσαμε να σχεδιάζουμε που θα πάμε και επεξεργαζόμασταν διάφορα σενάρια, το τηλέφωνο του Γιάννη λαμβάνει ένα μήνυμα από τον Σύλλογο που μας καλούσε στην κοίτη του Ποταμού Λάδωνα.
Ο Γιάννης γέλασε και μου είπε: Θα πιάσουμε τα ποτάμια τώρα... Τα αγρίμια και οι αετοί ζουν στα Ψηλά Βουνά συνέχισε, μου ήρθε μια ιδέα να πάμε στην Γκιώνα, έχουν περάσει 15 χρόνια φώναξε από ενθουσιασμό. Τόσα χιλιόμετρα μόνο για αυτό; Αυτό ήταν, συμφώνησα μαζί του και αμέσως μπήκε μπροστά το σχέδιο πως μπορεί να συνδυαστεί με άλλες κορυφές για SOTA επί της διαδρομής.
Το ιστορικό lada στην Γκιώνα πριν από 15 χρόνια 
μαζί με τον ΕΟΣ Κορίνθου 
16/04/2000 15 χρόνια Πριν 
Επιλέχθηκαν οι κορυφές του Κιθαιρώνα 1407m. SV/AT-003 και του Προφήτη Ηλία 637m. SV/ST-078 στο Μαρτίνο και η μέρα θα έκλεινε με το Βελούχι 2313m. SV/ST-062. Την επομένη θα πηγαίναμε για Γκιώνα 2510m. SV/ST-010.
SV1/SV3GLI/P ON ST-078 
SV/ST-078 ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 637μ.

Γιάννης

Βγάλαμε την λίστα με τα εφόδια και τα υλικά που θα χρειαζόμασταν για την απόδραση στα Ψηλά Βουνά της Στερεάς Ελλάδος.

Πρωί Παρασκευής φουλ επίθεση στην εθνική οδό, πηγαίνοντας στον Κιθαιρώνα SV/AT-003. Όσες φορές πήγαμε στον Κιθαιρώνα το βουνό ήταν μέσα στα σύννεφα, έτσι και τώρα μόνο καλοκαίρι δεν θύμιζε. Στήσαμε την κεραία για τους 14 μεγακύκλους ετοίμασα τα μηχανήματα και έστειλα SMS Spot (μήνυμα) στο sotawatch ότι είμαι στον αέρα. Ταυτόχρονα έκανα κλήσεις CQ … 
Φτάνοντας στο Βελούχι 
Πανέμορφο Βουνό

Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχιού
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ
ΒΕΛΟΥΧΙ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 
Κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά με το spot, η κίνηση είναι χαμηλή, μόνο δυο ραδιοερασιτέχνες είχαν απαντήσει στις κλήσεις μου. Ο συνάδελφος από την Γερμανία DL1EBR και από την Γαλλία ο F1BLL. Καθαρά από θέμα τύχης κάνω άλλες 3 επαφές ακόμη με τον Κωνσταντίνο SV1UL από την Αθήνα, τον UX5IZ από την Ουκρανία και τέλος με τον Μάρκο DG5BKM από την Γερμανία. Δεν χρειαζόταν κάτι άλλο τα μαζέψαμε γρήγορα και αποχωρίσαμε. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι στις παλιές νατοϊκές βάσεις στην κορυφή του βουνού έχουν καταληφθεί από αγελάδες. Μεγίστη προσοχή που πατάς εκεί,γιατί έχουν βρομίσει τα πάντα!

ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΪΝΤΑΝΙ ΒΕΛΟΥΧΙ  2313μ. SV3GLI/P - ΓΙΑΝΝΗΣ

SV1/SV3GLI/P ON SV/ST-062

 Ο  Γιάννης στην κορυφή του Βελουχιού 
Καταπράσινο τοπίο, λίγα μέτρα πριν την Κορυφή 
Κατηφορίσαμε για το χωρίο Βίλια και μετά με κατεύθυνση προς Θήβα, Στάση στο Κριεκούκι για τυρόπιτες και καφεδάκι η ώρα ήταν 10 το πρωί. Πάλι στην Εθνική Οδό με την επόμενη στάση να είναι στο Μαρτίνο στον Προφήτη Ηλία SV/ST-078. Μια μικρή κορυφή με υψόμετρο 637m. αλλά με πολύ καλή θέα. Στη Κορυφή του δυο κεραίες κινητής τηλεφωνίας και το πανέμορφο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Στήσαμε πάλι την κεραία ετοιμάσαμε τον πομποδέκτη την μπαταρία. Έστειλα πάλι SMS SPOT, πάλι δεν έγινε τίποτα. Η ώρα περνούσε και χάναμε αδικαιολόγητα χρόνο. Άνοιξα το δεύτερο τηλέφωνο που διαθέτω που έχει mobile internet. Μπήκα κατευθείαν στην σελίδα του SOTAWATCH στέλνοντας το spot. Άρχισαν αμέσως οι επαφές. Σε 10 λεπτά είχα τελειώσει με βραχέα HF. Ένα τηλεφώνημα από τον φίλο μου τον Χρήστο SV2OXS από την πόλη της Κατερίνης για βοήθεια και επαφές μου φτιάχνει την διάθεση, κάναμε και μια προσπάθεια για επαφή με την Κατερίνη άλλα δεν περνά το σήμα. Δυστυχώς δεν είχαμε άλλο χρόνο διαθέσιμο σε αυτήν την κορυφή, γιατί η καθυστέρηση θα τινάξει όλη την απόδραση στον αέρα. Τα λέμε πάλι με τον Χρήστο SV2OXS που δεν του ξεφεύγει τίποτα όσο άφορα την δραστηριότητα SOTA. (Ο Χρήστος SV2OXS είναι ο πρώτος και καλύτερος Chaser στην Ελλάδα με πάνω από 10.500 Βαθμούς).Αντίσκηνο στην σκάλα του Καταφυγίου 
                                
                                όλα τα 'χε το μενού 

και φυσικά κρασάκι !
 Φτάσαμε στην Λαμία και συνεχίσαμε προς Καρπενήσι, ανηφορίσαμε στις Ράχες Τυμφρηστού περνώντας από την σήραγγα Παύλος Μπακογιάννης και στάση για καφέ στο Καρπενήσι. Το καλοκαίρι το τοπίο είναι εξίσου πανέμορφο. Το απόγευμα μας βρίσκει στον τελικό προορισμό στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου – Βελούχι. Ετοιμαστήκαμε και ανηφορίσαμε από την ράχη ευθεία μπροστά μας. Σε 56 λεπτά είμαστε στην Κορυφή. Όλα καταπράσινα με πολύ καλό έδαφος και πλούσιο χορτάρι. Αυτό φέρνει τα κοπάδια προβάτων που βοσκούν στις γύρω πλαγιές με την χαρακτηριστική ηχώ των κουδουνιών να σε γαληνεύει.
Ξημέρωμα στο βελούχι 

Λάμπα Πετρελαίου 

Καταφύγιο Βελουχιού 
Στήσαμε την κεραία Inverted V για τους 7 & 14 MHz στο υψομετρικό κολονάκι. Πρώτα από όλους ο Χρήστος SV2OXS και ακολουθεί ο Διονύσης SV2OYE. Λίγες κλίσεις στους 7 και μετά γύρισα στους 14 MHz οπού με σποτάρισαν ο EA2LU και Ο SV2OXS. Έγιναν 31 QSO. Συνέχεια με τα αγαπημένα μου VHF στα 2 Μέτρα. Πρώτη επαφή με τον Κώστα SY1BCLαπο το Λεπενο Αγρινίου, ο Τάσος SV6BAT από την Πρέβεζα, και ο Χρήστος SV2OXS από την Κατερίνη.

Βγάλαμε τις φωτογραφίες μας, τρώμε κάτι πρόχειρο και χαζεύουμε την περιοχή. Η ώρα περνά γρήγορα και πρέπει να κατέβουμε να στήσουμε το αντίσκηνο μας. Σε λιγότερο της ώρας βρισκόμαστε έξω από το Καταφύγιο του Βελουχιού. Στήσαμε το αντίσκηνο σε απάνεμο χώρο δίπλα στην σκάλα. Ο Γιάννης ασχολείται με το φαγητό Το δείπνο απλό και χορταστικό, την τιμητική τους είχαν οι μπριζόλες, οι πατάτες και η σαλάτα. Το γκάζι παίρνει φωτιά να τα βγάλει πέρα, ετοιμάστηκαν όλα μπήκαν στους δίσκους. Ενώ εγώ πήγα και έφερα από το αμάξι ένα μπουκάλι κρασί Αγιωργίτικο Νεμέας ειδικά για την περίσταση. Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος αλλά και στο τέλος γευόμαστε Τσίπουρο Τυρνάβου.

Μείναμε με το φως της πετρελαιολαμπας μέχρι αργά, να απολαμβάνουμε τον έναστρο ουρανό μιας και το φεγγάρι βρίσκεται σε χάση μέσα σε ένα ήσυχο περιβάλλον σπάζοντας την σιωπή τα τσοπανόσκυλα και τα κελαηδίσματα των πουλιών.

Κουρασμένοι από το ταξίδι και την γρήγορη ανάβαση αποχωρίσαμε στο αντίσκηνο για έναν καλό ύπνο. 

Καταφύγιο Βελουχιού 

Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου 

Καταφύγιο Βελουχιού


Στις 5:30 το πρωί με το πρώτο φως να μας βρίσκει να μαζεύουμε τα πράγματα, πήραμε πρωινό στα γρήγορα και μερικές φωτογραφίες και γραμμή πίσω για Γκιώνα. Ο δρόμος γνωστός βγήκαμε στην διασταύρωση για Μπράλο και μετά στρίψαμε για Παύλιανη αφήσαμε την ευθεία που οδηγεί στα Βαρδούσια και στρίψαμε για Καλοσκοπή.

Γκιώνα 2510μ. 
Πυραμίδα Γκιώνας 
Ο καιρός άστατος
Βαριά συννεφιά πάνω από την Γκιώνα 

Φτάνοντας στο χωριό στρίψαμε δεξιά στον χωματόδρομο που οδηγεί στα μνήματα μέχρι την πηγή. Έως εδώ το HUNDAI δεν πάει άλλο, ο δρόμος χειροτερεύει, άλλωστε με τα πόδια ήρθαμε να ανέβουμε. 

Γιάννης 
Η πηγη μετά τα μνήματα στην Γκιώνα
Ο χώρος που είχαμε κατασκηνώσει πριν 15 χρόνια με τον ΕΟΣ Κορίνθου,είναι δασωμένος πια. Η φύση λειτουργεί τέλεια.
Γεμίσαμε τα παγούρια μας φρέσκο νερό φορτωθήκαμε τα σακίδια και στο μονοπάτι μέσα από το ρέμα που το διακόπτει ο δρόμος. Ακολουθήσαμε την σήμανση και σιγά-σιγα ανηφορίσαμε προς τα αλπικές περιοχές. Μια στάση για ένα φρούτο και λίγη ξεκούραση. Ο ήλιος καίει όμως ο αέρας ήταν δροσερός. Συνεχίσαμε περνώντας από την πηγή. Βεβαία εδώ στην διαδρομή μας παντού τρέχουν νερά που ρέουν μουσική στα αυτιά μας, μαζί με το φύσημα του άνεμου και τους ήχους της φύσης να μας καλωσορίζουν στην Βαθιά Λάκα. Ένα κοπάδι με άλογα απολαμβάνει την καλή χλωρασιά. Εικόνες πανέμορφες που δεν μπορεί να τις αιχμαλωτίσει κανένας φωτογραφικός φακός. Αυτά τα βιώνεις και μένουν για πάντα μέσα σου.


Η κορυφή της Γκιώνας
Κοπάδι από Άλογα στην Βαθιά Λάκα 

ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ  
Ξανά στο μονοπάτι που γίνεται βραχώδες μέχρι πριν το διάσελο. Είχε αρχίσει να συννεφιάζει καλό μεν αλλά ανησυχητικό δε, μήπως και χειροτερέψει ο καιρός. Σε λίγα λεπτά βρισκόμαστε στη Πυραμίδα της Γκιώνας. Βουνά και Κάμποι στα πόδια μας, ήμαστε αρκετά ψηλά. Το ίδιο είναι, λέει ο Γιάννης και λένε ότι τα βουνά ψηλώνουν και ας έχουν περάσει 15 χρόνια. Ίσως συμβαίνει αυτό πιο αργά.

15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ...  ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΓΚΙΩΝΑ

Μικρή ξεκούραση ένα σάντουιτς και κατευθείαν για επαφές στα VHF στα 2M. Δεν έστησα το ψαροκάλαμο ούτε για βραχέα αλλά ούτε και για την slim jim στα vhf. Αυτή η μαυρίλα από πάνω μας, η βάρια συννεφιά με προβλημάτισε αρκετά.

SV3GLI/P ON SV/ST-005 ΓΚΙΩΝΑ 2510μ.

Γιάννης - Κώστας στην Γκιώνα 2510μ.
Με το TYT TH F5 και κεραία την 770R ξεκίνησα τις κλήσεις, πρώτος ακούστηκε o SV6EXH Μίμης, από τα Γιάννενα, αμέσως μετά Πατήρ Εφράιμ SY4AFS, ο Κώστας SY1BCM και ο Κώστας SY1BCL και οι δυο από Αγρίνιο, ο Χριστόφορος SV4LBS από την Καρδίτσα, ο Γιώργος SV2RBN από Κοζάνη, Ο Χρήστος SV2OXS από Κατερίνη και τέλος Σάββας SV2OYC από Κίτρο Πιερίας. Πολύ καλή ανταπόκριση από τους Έλληνες συναδέλφους. Θέλω να τους ευχαριστήσω και δημόσια από εδώ. 
Πηγή πριν την βαθιά λάκα 


Κατεβαινοντας απο την Γκιωνα  - Γιάννης 
Γιάννης 
Δεν μείναμε άλλο αρχίσαμε αμέσως την κατάβαση, δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κι άλλες κορυφές θα νυχτώναμε. Μετά από 7 ώρες περπατήματος συνολικά φτάσαμε στο αμάξι ευχαριστημένοι. Κολατσιό καφέδες και λίγη ξεκούραση στην πηγή πριν αναχωρήσουμε για Τρίπολη,διαμέσου Μπράλου, Λειβαδιάς, Θήβας, Ελευσίνας και στην συνέχεια στην εθνική οδό για Τρίπολη.

Τα τσουχτερά διόδια που πληρώσαμε κατά την άνοδο μας αποτρέπουν να γυρίσουμε από τα ίδια. Θα βρεθεί άραγε ένας νέος Θησέας να μας γλιτώσει από την σύγχρονους εισπράκτορες;

Αργά το βράδυ στις 23:30 φτάσαμε σπίτι. Η αποστολή τελείωσε με απόλυτη επιτυχία.

Εις το επανιδείν 73 !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.