Powered By BloggerTips.gr

Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014

20 Watt μια Κεραία λ/4 στους 14 MHz ήταν υπεραρκετά για τα μακρινά QSO με Ραδιοερασιτέχνες από την Αυστραλία.


Συνεχίζοντας τις εξορμήσεις στο Μαίναλο αναχωρήσαμε από Τρίπολη με σκοπό την πεζοπορία και το SOTA. Αρκετά ευδιάθετοι και με κάλο καιρό σκοπός μας ήταν να κάνουμε όσες περισσότερες κορυφές γίνεται σε μια ημέρα. Είναι πέμπτη δεν βιαζόμαστε, στην Ευρώπη είναι νωρίς το πρωί και τα QSO θα είναι λίγα. Άμα σε θέλει η τύχη και η διάδοση  μιλάς με Αυστραλία με περίπου 20 Watts σε συνθήκες Portable
ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ 1718m. SV/PL-123
Η ανάβαση στο Μεσοβούνι ξεκινά από το Οροπέδιο Ρούχοι σε λιγότερο από 1 ώρα φτάσαμε στην Κορυφή. Αμέσως στήσαμε στο Ψαροκάλαμο των 8 μέτρων την Κεραία λ/4 για τους 14Mhz.
Ήταν πρωί και δεν περίμενα αρκετά  QSO, έξαλλου δεν είχα βάλει Alert  στο Sotawatch. Έστειλα SMS ότι είμαι στον Αέρα, άκουσα από την Αυστραλία τον VK2IO GERALD αρκετά Καθαρά λέω πλάκα με κάνουν. Τον καλημέρισα γιατί ήταν το πρώτο QSO και ανταλλάξαμε Report. Συνέχισα μέσα στο Pile Up δίχως να το σκεφτώ, μετά από 20 επαφές άκουσα πάλι το γνωστό VK, έδωσα κατευθείαν προτεραιότητα  σε αυτό, έτσι έγινε το δεύτερο QSO με τον ROB  VK3EK συνέχισα κάνοντας επαφές με συναδέλφους ραδιοερασιτέχνες από όλη την Ευρώπη. Στο τέλος, άκουσα τον Paul από την Αδελαΐδα.
VK5PAS PAUL - AUSTRALIA

SOTA VK5PAS PAUL

QSL CARD VK5PAS ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ
Με τον Paul VK5PAS είχαμε επιτύχει ακόμη δυο επαφές στο SOTA, τώρα τον άκουσα πεντακάθαρα. Τον ευχαρίστησα έκανα δυο επαφές και τέρμα αυτό ήταν. Το μικρό κεραιάκι  λ/4 στο ψαροκάλαμο καθώς ένα απλό πομποδέκτη, που αρκετοί τον έχουν κατακρίνει, τον Alinco DX-70 TH επιτυγχάνω για μια ακόμη φορά μακρινά QSO. Όλα αυτά με περίπου 20 watts  και με μια μπαταρία Μολύβδου 12V/7Ah. Η λήψη του Δεκτή και επιλεκτικότητα του είναι εξαιρετική.Τα μαζέψαμε και φύγαμε από το Μεσοβούνι  κατεβαίνοντας  μέσα στο υπέροχο δάσος.
ΚΥΨΕΛΕΣ ΣΤΙΣ ΛΑΚΕΣ ΡΟΥΧΟΙ
Επιστρέψαμε στο Οροπέδιο Ρούχοι που είναι κυριολεκτικά κατακλυσμένο από κυψέλες. Εικόνα μαγευτική αλλά και να ακούς εκατομμύρια μέλισσες να βουίζουν συλλέγοντας την Ελατοβανίλια Μαινάλου. Βαδίσαμε αργά προς το αμάξι με προσεκτικές κινήσεις , τραβήξαμε τις τελευταίες φωτογραφίες και φύγαμε με κατεύθυνση προς βυτίνα και από εκεί για Βαλτεσινίκο για την επόμενη Κορυφή Ψηλό Βουνό SV/PL-159.


SV3GLI/P ON SV/PL-159 ΨΗΛΟ ΒΟΥΝΟ 1503m.
ΓΙΑΝΝΗΣ  
Πριν το χωριό Βαλτεσινίκο σταματήσαμε στην βιοτεχνία επίπλων στο σημείο που είχε προεπιλέγει για να ξεκινήσουμε την πορεία μας. Βρήκαμε τον  φιλόξενο ιδιοκτήτη πρόθυμο να μας εξυπηρετήσει με τις πληροφορίες  που μας έδωσε αλλά και να μας δείξει τα πρώτα μέτρα του μονοπατιού, μας αφήνει μάλιστα να παρκάρουμε στον χώρο του, τον ευχαριστήσαμε θερμά και ξεκινήσαμε την ανάβαση μας ανηφορίζοντας μέχρι την παλιά εκκλησία του Αϊ Λια δίπλα στο πελώριο δέντρο.
ΑΪ-ΛΙΑΣ
Άραγε  πόσες φορές θα χόρεψαν ή θα ξεκουράστηκε η κλεφτουριά κάτω από το αυτό και πόσα πανηγύρια θα έγιναν στο χώρο αυτό; Σαν να μας ακούει , μας απαντά με το θρόισμα  των εκατοντάδων φύλων του. Συνεχίσαμε στο εμφανές μονοπάτι μέχρι την κορυφή  μέσα από πανύψηλα έλατα ενώ σημάδια μας μαρτυρούν την πλούσια πανίδα του. Φτάσαμε  μέσα από την ατελείωτη ράχη του σε 1:15 min.
ΨΗΛΟ ΒΟΥΝΟ 1503m. Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΜΕ  ΤΟ GPS
Ξεκίνησα κάνοντας κλήσεις στα  VHF  ακούστηκε δυνατά καθαρά ο Δημήτρης SV3JZS από τον Πύργο Ηλείας. Συνέχισα στους 14 MHz κάνοντας  19 QSO. Αναχωρήσαμε από το Ψηλό Βουνό και κατηφορίσαμε από τα ίδια. Επόμενος στόχος η κορυφή Μαδάρα, την είχαμε επισκεφτεί  πέρσι. φτάσαμε  σχετικά εύκολα από τον χωματόδρομο μέχρι τις τελευταίες στροφές πριν την κεραία της κινητής τηλεφωνίας, 15 min πεζοπορίας ήταν αρκετά για την Κορυφή. Στο στήσιμο της κεραίας λ/4  ένα απότομο τράβηγμα του κεντρικού στοιχείου και αποκολλάται από τον κονέκτορα. Το σύνδεσα πρόχειρα το εξέτασα για στάσιμα κύματα και εφόσον όλα ήταν εντάξει βγήκα στα 20 Μέτρα  Έκανα  επαφές  έως ότου άδειασε η μπαταρία.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΜΑΔΑΡΑ SV/PL-122
Tώρα με αυτό το πρόβλημα στην κεραία δεν μπορούμε να πάμε έτσι στο Ξεροβούνι  που είναι ακριβώς απέναντι . Δεν πειράζει το αφήσαμε για άλλη μέρα και επιστρέψαμε στην Τρίπολη.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΖΕΙ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΠΛΙΟΒΟΥΝΙ
Μετά από τρεις ημέρες επιστρέψαμε πάλι στο Μαίναλο  στο Ξεροβούνι. Ο δρόμος ο ίδιος περνώντας από την Ελάτη και μπαίνοντας ουσιαστικά στην καρδιά του Μαινάλου φτάσαμε στην διασταύρωση για Μαδάρα και Ξεροβούνι. Πρωί – πρωί η δροσιά του δάσους και το κελαΐδισμα των πουλιών  με την βουή των μελισσών  μας κάνει να φτάσουμε ξεκούραστα μετά απο  1 ώρα περίπου. Ξεκινησα τις επαφές για το πρόγραμμα SOTA στους 14 MHz και τέλος στους 145 MHz συνομίλησα με τον Σπύρο SV8NAJ από την Ζάκυνθο και τον SV0FM Σταύρο από την Κεφαλονιά.

ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ 1571m. SV/PL-120
 Δεν τελειώσαμε όμως με τις κορυφές του Μαινάλου , μας περιμένει μια κορυφή ακόμη που λέγεται Πλιοβούνι. Διασχίσαμε το Δυτικό Μαίναλο περνώντας την βρύση εφτά ψωμιά δίπλα στα κτισμένα και περιφραγμένα οικόπεδα που απειλούν το Μαίναλο και τις παραδοσιακές δραστηριότητες  και τα συναφή επαγγέλματα.

ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ
Πιο κάτω μας κλείνει το δρόμο μια Νταλίκα που κατεβάζει  αιγοπρόβατα για να βοσκήσουν τους Καλοκαιρινούς μήνες. Τους Καλωσορίζουμε στην περιοχή μας. Έρχεστε  χρόνια; Γενεές μας απαντούν, ζουν από τα κοπάδια τους, είναι στεναχωρημένοι  με τον καταρροϊκό πυρετό που απειλεί τα ζώα τους σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ουσιαστική λύση στο πρόβλημα τους δεν υπάρχει και χωρίς αποζημιώσεις προς παρόν, δίχως  να το γνωρίζουν έφεραν τα κοπάδια τους μας λένε. Τους ευχόμαστε καλή τύχη, ελπίζοντας βρεθεί λύση στο καυτό πρόβλημα μιας και από την κτηνοτροφία ζουν πολλές ομάδες επαγγελματιών συμβάλλοντας στην οικονομία του τόπου.

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΜΑΙΝΑΛΟΥ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗ !
Συνεχίσαμε το δρόμο μας στρίψαμε δεξιά στον χωματόδρομο στα Βλάχικα διανύοντας αρκετά χιλιόμετρα φτάσαμε στην περιοχή Ξερόκαμπος. Σε εκείνο το σημείο αφήσαμε το αμάξι και συνεχίσαμε σε δύσβατο χωματόδρομο που διασχίζει το Ε4 φτάνοντας κάτω από την Κορυφή Πλιοβούνι. Μονοπάτι δεν υπάρχει αυτοσχεδιάσαμε περνώντας από ένα μικρό οροπέδιο και ανηφορίσαμε μέσα από το ρέμα πότε δεξιά και πότε αριστερά φτάνοντας μέχρι το διάσελο.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΛΙΟΒΟΥΝΙ ΣΤΟ GPS
Συνεχίσαμε στην κορυφογραμμή  ανακαλύπτοντας ένα παλιό πυροφυλάκιο λίγο πιο πέρα ήταν η κορυφή. Ξεκινήσαμε με το στήσιμο της κεραίας. Έγιναν QSO  στους 14 μεγακύκλους  και στα VHF με τον Δημήτρη SV3JZS.
SV3GLI/P ON SV/PL-121 ΠΛΙΟΒΟΥΝΙ 1643m.
Τελείωσα με τις επαφές, καθίσαμε με τον Γιάννη να χαζεύαμε το Μαίναλο. Δεν έχει άλλες κορυφές καταγεγραμμένες για το πρόγραμμα SOTA. Φέτος γυρίσαμε όλες τις μεγάλες κορυφές του Μαινάλου. Βέβαια υπάρχουν κι άλλες μικρότερες πάμπολλες θα έλεγα, θα πρέπει να περπατάς χρόνια κι όλες τις εποχές του χρόνου.
SV/PL-016 ΚΛΙΝΙΤΣΑ 1548m.
Ατενίζοντας τον ορίζοντα γύρω μας είδαμε μια κορυφή που δεν ανήκει στο σύμπλεγμα του Μαινάλου αλλά συνορεύει. Την SV/PL-016 Κλινίτσα 1548m. στα Γορτυνιακά Βουνά που θα επισκεφτούμε σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.